sâmbătă, 9 martie 2013

SFINTII 40 DE MUCENICI




       Sfintii 40 de Mucenici au patimit in localitatea Sevastia din Armenia, in vremea domniei imparatului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Cei 40 de mucenici erau soldati care au marturisit ca sunt crestini si din acest motiv au refuzat sa jertfeasca idolilor. Pentru marturisirea credintei in Hristos, cei 40 de mucenici au fost supusi la multe chinuri, ca in cele din urma sa fie scufundati intr-o apa aproape inghetata de langa cetate.
    Precum tinerii din Babilon au invins dogoarea cuptorului prin lucrarea lui Dumnezeu, la fel cei 40 de mucenici au invins frigul si gheata lacului de langa Sevastia. In acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de crestini au biruit moartea, primind in chip vazut cununile muceniciei.

      Cel mai important mesaj pe care l-au lasat acesti sfinti  :
      - pentru Dumnezeul nevazut, Care S-a salasluit in inimile lor, 40 de crestini au ales mai degraba sa moara intr-un lac inghetat decat sa accepte "un mic compromis" care i-ar fi despartit insa de dragostea lui Hristos.

    Anul acesta in ziua Sfintilor 40 de Mucenici este si Sambata Mosilor - ziua dedicata tuturor mosilo si stramosilor  adormiti in Domnul - moment in care femeile crestine prepara si impart colacii numiti "bradosi" si traditionalii "macinici". 

   Tot in aceasta zi a Sfintilor 40 de Mucenici barbatii obisnuiesc sa se intalneasca si sa consume 44 de paharute de vin.

    In aceasta perioada se merge si la nasi "cu plocon" obicei foarte de folos pentru cei care  impreuna cu cei dragi "lasa sec"   pentru Postul Mare.

     De luni 11 martie incepe "Saptamana Branzei", perioada in care nu se mai consuma carne si in care se poate consuma peste.




     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM VI SE PARE???...